Last van slakken? Dit is wat u het beste kunt doen!

Zijn slakken tot last?
Slakken zijn veel voorkomende diertjes in Nederland. Iedereen ziet ze weleens. In de meeste gevallen heb je totaal geen last van de diertjes. Als je geen moestuintje hebt of veel planten hebt in je tuin zul je je vrijwel nooit aan de aanwezigheid van slakken ergeren. Wanneer je groentes verbouwd kan dit een heel ander verhaal zijn, hier kunnen de slakken een enorme ergernis veroorzaken.

Slakken in de tuin
Heeft u vaak aangevreten blaadjes in uw tuin of zijn de groente die u verbouwd compleet geruïneerd. Dan is er een grote kans dat slakken de daders zijn. Slakken houden ontzettend van de groene versnaperingen. Vooral in de moestuin voelen ze zich helemaal thuis. Er is daar eten in overvloed. Ze kunnen daar allerlei soorten planten aanknagen. Ze zijn hier de tuiniers enorm tot last. Je doet weken je best voor een mooi stuk groente waarna het genadeloos wordt aangevreten door wat slakken. In deze gevallen is het goed om er voor te zorgen dat dit niet meer mogelijk is.

Slakken voorkomen
Er zijn een hoop manieren waarmee u slakken in en om uw planten heen kunt voorkomen. Zo houden slakken niet van een scherpe ondergrond. Eierschillen kunnen hierbij helpen, strooi wat gebroken eierschil stukjes rond de planten en zorg dat er geen mogelijkheid meer is om de plant te bereiken zonder over de scherpe ondergrond te moeten. Boomschors heeft ook het zelfde effect. De scherpe stukjes zijn niet wenselijk voor de slakken en zullen ze vermijden.

Afbeelding met gras, buiten, slak

Automatisch gegenereerde beschrijving

Er zijn ook koperen ringen op de markt om slakken in uw planten te voorkomen. Slakken hebben een hekel aan koper en gaan er dan ook echt niet overheen kruipen. Het zetten van een koperen ring om uw plant zorgt er dan voor dat de slak de plant niet zal betreden. (Redactieteam, 2020) (Velt, 2019)

Slakken bestrijden
Een oude techniek die veel gebruikt wordt om slakken te bestrijden is de bierval. Vul een bakje met bier en plaats deze in de grond zodat deze gelijk is aan de grond. Slakken zijn dol op de geur van bier en zullen hier op af komen. Ze zullen het bakje betreden en in het bier terecht komen. Slakken kunnen niet zwemmen en zullen dus gevangen worden in de bierval.

Een soortgelijke techniek is de een ontzettend simpele val. Leg wat compost of een stuk karton in uw tuin met wat lokmiddel eronder. Denk aan sla of iets dergelijks. De slakken zullen hierop afkomen waarna u ze verder op weer vrij kunt laten.

Een andere manier van bestrijden is het strooien van slakkenkorrels. Deze korrels zijn niet slecht voor het groen in uw tuin maar zullen de slakken wel op afstand houden. 

Aan de slag
Vaak zijn slakken niet hinderlijk, maar in sommige gevallen kunnen ze zeker een doorn in het oog zijn. Het voorkomen is dan beter dan genezen omdat ze steeds weer terug zullen komen. Er zijn meerdere technieken genoemd waarmee u nu actief aan de slag kunt gaan.

Advies
Heeft u vragen en/of wilt u graag nog meer advies over het bestrijden van muizen en ratten? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen via info@ongedierte-informatie.nl. Wij zijn dagelijks bereikbaar om u uit de problemen te helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *