Last van marters? De beste tips leest u hier!

Vroeger en nu

Marters of steenmarters zijn dieren die vroeger vaak op de erven van boerderijen leefden. De laatste jaren trekken ze steeds meer naar de bewoonde wereld, hier gaan ze in gebouwen leven waar het droog en warm is. Omdat ze de laatste jaren veel naar de bewoonde wereld trekken wordt de overlast van de steenmarters een steeds groter probleem. Vooral in het oosten van Nederland zijn de steenmarters in grote getallen aanwezig. 


De problemen door steenmarters

Zolang de marters in de bossen buiten de bebouwde kom leven zullen de problemen door steenmarters minimaal blijven, maar zodra ze de druk bewoonde wereld in trekken zullen te problemen door steenmarters toenemen. Marters zijn ontzettend goed in klimmen en komen overal binnen. Zo komen ze vaak via het dak in de spouwmuur bij huizen. Hier graven ze dan tunnels en verblijven ze overdag. Ook worden er vaak tunnels gegraven door isolatiemateriaal waardoor de isolatiefunctie wordt verslechterd.

Steenmarters zijn ook niet vies van het doorknagen van kabels en leidingen. Dit is dan vaak ook het grootste probleem wat mensen ondervinden door de steenmarters. Een van de vaakst gehoorde problemen is het doorknagen van kabels in auto’s, waardoor ze niet meer starten en gerepareerd moeten worden. De kabels in een auto zijn erg aantrekkelijk voor steenmarters. Er is vaak visolie verwerkt in de kabels en leidingen van auto’s. Hier zijn marters dol op en knagen ze deze dus maar al te graag door wat zorgt voor veel problemen. Er zijn zelfs een aantal Duitse fabrikanten die standaard apparatuur installeren in hun auto’s om marters op afstand te houden.

Het bestrijden van de steenmarters

De marters kunnen dus voor een hoop problemen zorgen, zowel bij uw huis of auto. Het beste wat u kunt doen bij overlast van marters in het voorkomen en verjagen. U mag marters niet vangen of doden, de dieren zijn namelijk een beschermde diersoorten.

Marters in en rondom u huis kunt u het beste voorkomen door alle kieren en naden rondom uw huis te dichten. Steenmarters hebben maar een gat van 5cm nodig om binnen te komen. Dicht dus alle kieren en naden om zeker te zijn dat ze niet meer binnen komen. Dit kan met bijvoorbeeld MultiSeal of met weringsgaas. Hierdoor zullen de marters niet meer kunnen binnenkomen waardoor de problemen ook weg zullen blijven. (Vangkooiwinkel.nl, 2016)


Steenmarters bij uw auto kunt u het beste weghouden door een afweerapparaatje te installeren. Dit zal een irritant geluid veroorzaken waardoor de marters weg zullen blijven. Ook kippengaas onder de auto of een panty met hondenhaar zal de steenmarters op afstand van uw auto houden. (AD, 2020)

Aan de slag

In dit artikel hebben we tips gegeven om overlast van steenmarters te voorkomen of ze te verjagen. Voorkomen is altijd beter dan genezen dus zorg dat u voorbereid bent op eventuele overlast.

Advies

Heeft u vragen en/of wilt u graag nog meer advies over het bestrijden van muizen en ratten? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen via info@ongedierte-informatie.nl. Wij zijn dagelijks bereikbaar om u uit de problemen te helpen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *